Este loc pentru succes în creștinism?

Avatar photo

Într-o lume atât de tulburată de propriu-i ritm, mulți caută succesul prin diferite metode. Succesul este dorit atât de cei siguri pe ei, care au o încredere de sine ridicată, dar și de către cei cărora le este frică de eșec. Întrebarea care se ridică este următoarea: cum definim succesul într-o societate post-postmodernă?

Haideți să aruncăm o privire asupra Clujului, pentru că este mai ușor să te raportezi la ceva ce cunoști. Mulți sunt cei care susțin că aici se respiră un aer occidental, diferit de aerul altor orașe mari ale țării. Centru universitar care atrage anual câteva mii de studenți, Clujul este întruchiparea multiculturalismului în România. Energia pozitivă care îmbracă orașul poate fi simțită la tot pasul, prin multitudinea evenimentelor organizate aici, sau prin simpla prezență a atâtor tineri cu asipirații înalte.

Cum s-ar defini succesul pentru un tânăr ajuns în Cluj? În ultimii ani orașul a câștigat renumele de Silicon Valley de România, un titlu, bineînțeles, exagerat. Foarte multe companii de IT au găsit aici un cadru propice pentru investiții și o resursă umană capabilă să se adapteze cerințelor. Așa că a fi parte dintr-o companie de IT a devenit visul multor tineri, în mare parte datorită salariilor cu mult peste media din alte domenii de activitate. Indiferent de facultatea absolvită sunt mulți cei care fac reconversia profesională pentru a fi mai aproape de succes. Putem afirma, fără a greși, că în Cluj s-a propagat ideea că succesul este sinonim cu a fi IT-ist. Dar oare asta înseamnă a fi un om de succes?

Dacă rămânem în aria Clujului, succesul ar putea fi definit prin achiziționarea unui imobil fără a fi nevoit să apelezi la un credit bancar. În ultimii ani piața imobiliară din Cluj s-a dezvoltat într-un ritm nebun și a devenit cea mai scumpă din România. Sunt puțini cei care își permit să nu își predea libertatea financiară băncilor atunci când vor să facă tranziția de la chiriaș la proprietar, mai ales dacă scoatem din calcul Floreștiul. Dar oare putem spune că succesul e totuna cu a cumpăra un imobil fără credit bancar?

Unii contabilizează succesul prin numărul țărilor vizitate. Alții prin numărul prietenilor si followerilor din social media. Alteori faima este confundată cu succesul. Să nu uităm de artiști, de visători, de cei care trăiesc pentru niște idealuri. Prin ochii acestora succesul se măsoară în numărul celor care aderă la idealurile lor. Este oare acesta succesul pe care trebuie să ni-l dorim?

Mulți vor spune că reprezentările de mai sus ale succesului există doar în lumea laică. Și am putea fi tentați a crede că în biserică succesul este definit altfel. Dar stau lucrurile diferit în biserică? Cum se definește în zilele noastre succesul unei lucrări? Cum măsori succesul unui pastor? Despre care biserică poți spune că are succes și despre care nu?

Din nefericire, spiritul numerelor a cuprins și biserica secolului XXI. Succesul se definește în numere și statistici. Dacă programele săptămânale sunt susținute în fața unei audiențe considerabile, atunci biserica este una de succes. Dacă oamenii se calcă în picioare pentru a asculta un anumit predicator, înseamnă că lucrarea acestuia esta una de succes. Clădirile impozante, cu o arhitectură modernă și sisteme audio-video de ultimă generație reprezintă, de asemenea, o măsură a succesului unei biserici. Nu spun că toate acestea sunt rele în sine, ba dimpotrivă, doar că biserica ar trebui să se ferească de a privi succesul prin lentilele lumii.

Pentru a avea o perspectivă corectă asupra succesului cred că ar trebui ne punem următoarea întrebare: cum definește Dumnezeu succesul?

În Matei 11:11 Isus afirmă ceva intrigant: nu este niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul, dintre cei născuți din femei. În ochii lui Isus, Ioan a fost un om de succes. De fapt Ioan este întruchiparea succesului în perspectiva împărăției lui Dumnezeu. Îmbrăcat cu o haină de păr de cămilă, încins la mijloc cu un brâu de curea, hrănindu-se cu lăcuste și miere sălbatică, Ioan a pregătit calea lui Cristos, fiind primul care a predicat un botez al pocăinței. Cam ciudată noțiune a succesului are Dumnezeu, nu?

Dacă suntem conștienți că scopul nostru pe acest pământ este de a-L glorifica pe Dumnezeu, atunci cred că ar trebui să ne întrebăm ce Îl face pe El bucuros. Nu, nu ați citit o erezie. Dumnezeu se bucură de răscumpărații Săi. Iar atunci succesul nostru este sinonim cu bucuria Lui.

În ceasul acela, Isus S-a bucurat în Duhul Sfânt și a zis: „Tată, Doamne al cerului și al pământului, Te laud pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor. Da, Tată, fiindcă așa ai găsit cu cale Tu.” Luca 10:21

Acesta este singurul verset din Noul Testament unde ni se spune că Isus s-a bucurat în Duhul Sfânt. Ce a făcut ca inima lui Isus să tresalte de bucurie?

Vreme de trei ani, Isus și-a folosit viața pentru a echipa un număr restrâns de ucenici. Iar la un moment dat îi trimite pe cei șaptezeci, doi câte doi, în toate cetățile și locurile pe unde avea să treacă El. Le dă autoritate și putere și îi face mandatarii Săi. Terenul trebuia pregătit pentru misiunea Sa. Cei șaptezeci se întorc plini de bucurie și îi prezintă un raport al activității din cetăți. Ce face Isus atunci? Se bucură în Duhul Sfânt. Ceea ce a facut inima lui Isus să se bucure a fost faptul că ucenicii L-au reprezentat cu succes în cetăți. Ucenicii și-au împlinit mandatul încredințat, cu curaj și eficiență. Cei șaptezeci au evoluat de la simpli spectatori ai lucrării la parteneri ai lucrării. Asta așteaptă Isus de la noi. Asta este sursa bucuriei Sale. Asta ne face pe noi niște oameni de succes.

Succesul adevărat se măsoară în decizii radicale pentru Cristos. Succesul biblic se măsoară în suflete câștigate pentru împărăția Sa. Succesul stă în păzirea celor două mari porunci: iubește-L pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, și cu tot cugetul tău și iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți.

Nu mai trata succesul ca pe un concept strict legat de câștiguri materiale. Fii partenerul de lucrare al lui Cristos și urmărește binele celor din jurul tău, iar în felul acesta vei deveni un om de succes pentru eternitate.

Ne poți găsi și în Social Media

Abonează-te, urmărește-ne și fi în tot timpul la curent cu ultimele noutăți.

Facebook Facebook